- Urządzenia grzewcze
- Urządzenia chłodnicze
- Meble gastronomiczne
-
Stacja barmańska
- BS-1.6-2
- BS-1.2-GR
- BS-1.4-GR
- BS-1.6-2R
- BS-1.6-GR
- BS-1.6.3 (0.7) pack 1
- BS-1.6.3 (0.7) pack 2
- BS-1.6.3 (0.7) pack 3
- BSM(W)-2
- BSM-2
- Moduł barowy MB
- Ociekacz barowy ST+GR
- Stojak rozlewu piwa BBM-2
- Stół barowy BNM-2
- Szafka stojak do butelek SLB-3-2
- z chłodzeniem BSDC-1700DW
- Zbiornik (bin) na lód IB-2
- Zlew barowy CSM-2 (CSM(S))-2
- Stół roboczy TM-2
- Stół roboczy ze zlewem CSTM-2
- Stojak do sokowirówki FS-2
- Stółik pod ekspres do kawy CMB-2
- BSM(S)-2
- Stół do koszykow zmywarki BM-3
- Speed rack (rail) DSR
- Speed rack (rail) SR
- Ociekacz barowy ST
- Półka nierdzewna pod blender BT
- Сiągi wydawcze
- Wyposażenie fast foodów
Stacja barmańska - producent Orest.
Europejskie podejście do organizacji pracy barmanów w Polsce jest teraz możliwe dzięki nowej linii sprzętu barowego Orest.
- ulepszona ergonomia miejsca pracy barmana;
- obszerna klapa tylna (wysokość 50 mm);
- „nóżki” wykonane są z rury ze stali nierdzewnej 40 × 40 mm;
- modułowe podejście pozwala zorganizować bar na podstawie indywidualnej wizji klienta. Zastosowanie standardowych elementów modułowych pozwala na przeniesienie baru do innego lokalu i zaaranżowanie go zgodnie z jego specyfiką;
- zdejmowana, mobilna deska do krojenia zawsze pod ręką, idealna do szybkiego przygotowania owoców;
- stół z prowadnicami do przechowywania koszyków ze zmywarki, zwiększający powierzchnię roboczą i zmniejszający ryzyko uszkodzenia naczyń;
- wysuwany kosz na odpady ze zbiornikiem ze stali nierdzewnej i otworem w blacie roboczym do wyrzucania odpadów ułatwia czyszczenie i oszczędza czas barmana.
Aby praca barmana była efektywna, jego stanowisko powinno być wyposażone we wszystkie niezbędne elementy. Od szybkości jego pracy będzie zależeć liczba zrealizowanych zamówień, zadowolonych klientów będzie więcej, a popularność lokalu wzrośnie.
Neutralny sprzęt, który znajduje się bezpośrednio za barem i poniżej, poza zasięgiem wzroku gości, to stacja barowa: za nią profesjonaliści przygotowują różne koktajle i wydają produkty barowe. Ponadto na stanowisku barmana znajduje się wiele sprzętu, zapasów i przyborów niezbędnych do pracy. Dlatego też stanowisko koktajlowe zostało zaprojektowane z myślą o tym, by mieć wszystko pod ręką. Oczywiście, równie ważna jest organizacja stanowiska pracy barmana, ponieważ od tego, jak dobrze wszystko zostanie przemyślane, zależy szybkość i jakość jego pracy. Dzięki temu będzie mniej tracił czasu na zbędne ruchy. Jeśli praca jest dobrze zorganizowana i przemyślana, barman nie będzie musiał robić więcej niż jednego kroku.
Jak wygląda miejsce pracy barmana i z jakich modułów się składa?
Aby ułatwić barmanowi dostęp do określonych składników i komponentów oraz przygotowywanie z nich drinków i koktajli, stanowiska barowe są podzielone na takie części składowe jak:
— Sama stacja, na której barman może przygotować różne koktajle, drinki, soki oraz świeżo wyciskane soki, zawiera zestaw pojemników gastronomicznych na kawałki owoców, przegródki na różne rodzaje lodu (płatki, kostki), regulowane za pomocą przegród, zlew i ruchomą plastikową deskę do krojenia, kosz na śmieci i „speedrack” — urządzenie do przechowywania butelek.
— Różne opcjonalne akcesoria, takie jak zlewozmywak z półką na blendery, stół przygotowawczy z ruchomą deską do krojenia i wysuwanym pojemnikiem, stół do przechowywania koszy do zmywarek i ogranicznik dzielony.
— Stacja do przygotowywania soków – to doskonałe uzupełnienie wyciskarki, służące jako podstawka z umieszczonymi pod kątem w dolnej części pojemnikami na owoce.
— Podstawa (stolik) do ekspresu do kawy z szufladą na fusy i dolną półką.
Wybierając stacje barowe ze stali nierdzewnej, warto wziąć pod uwagę potrzeby i życzenia barmana, który będzie pracował przy barze, w takim przypadku miejsce pracy barmana można zaaranżować za pomocą dodatkowych modułów lub zdecydować się na kompletną wersję stacji barowej, która zawiera już podstawowy zestaw elementów funkcjonalnych, jeśli nie ma jeszcze pewności, co dokładnie jest potrzebne lub bar nie jest przeznaczony dla konkretnego profesjonalisty.
Cały ten kompleks specjalistycznego wyposażenia barowego ze stali nierdzewnej pozwala zwiększyć wydajność pracy zarówno baru jako całości, jak i barmana.