Publikacji i wydarzenia w sektorze gastronomicznym z firma OREST.

Publikacji i wydarzenia w sektorze gastronomicznym z firma OREST.

Supermarkety i sklepy samoobsługowe

W ostatnich latach handlu zaszły duże zmiany. Supermarkety i sklepy samoobsługowe zajmują znaczny udział w rynku sprzedaży detalicznej produktów spożywczych .

Wewnętrzny układ supermarketu - ważny czynnik wpływające na zyski.

Istnieją całe traktaty o tym, jak zorganizować,ustanawiać i rozprowadzać grupy towarowe.
Odpowiednie planowanie i wyposażenie sklepu lub supermarketu pomaga podnieść obroty o kilka razy.

Podczas tworzenia projektu sklepu samoobsługowego, trzeba wziąć pod uwagę postrzeganie konsumentów.

Jest to konieczne w celu utworzenia tworzenie obrazu: atrakcyjne wnętrza, ergonomiczne szyldy (indeksy), nowoczesne oświetlenie sprzęt sklepówy, komfortową temperaturę, czystość.

Sklepy spozywczy mogą być zarówno o formacie samoobsługowym.

Wydajność i niezawodność - główne kryteria dla sprzętu gastronomicznego w sklepach samoobsługowych.

Jest to sprzęt neutralny, meble gastronomiczne, sprzęt grzewczy i chłodnictwo.

Urządzenia chłodnicze dla supermarketów i sklepów spożywczych są często wbudowane w system.

Lady i witryny chlodnicze z różnymi akcesoriami.
W supermarketach i sklepach samoobsługowych koszyki i wózki powinny być wygodne i miec przyjemny wygląd - są częścią tożsamości korporacyjnej.

Przy wyborze koszyków i wózków dla każdego sklepu lub supermarketu musi brać pod uwagę nie tylko niezawodność ale i specyfikę sprzedawanego towaru.

Wyposażenie sklepów samoobsługowych można podzielić na dwie fazy:

przygotowania i realizacja.

Fazy przygotowawcza to wybranie formatu sklepu samoobsługowego całej gamy produktów i dystrybucji grup produktów.
Realizacja to proces technologiczny ustalenia optymalnej liczby personelu i urządzeń, handlowych i procesów technologicznych.
Projekt, plan rozmieszczenia sprzętu technicznego i handlowego.

Najwyższą skuteczność osiąga tylko jeden sklep, który jest zaprojektowany dla konkretnej grupy klientów, to znaczy Posiada własną niszę na rynku.

Układ sklepu określa lokalizację jego poszczególnych stref i obszarów.

Planowanie jest podzielone na podstawowe, strefowe i szczegółowe. Podstawowy układ określa stosunek głównych i pomocniczych urządzeń w sklepie, strefowe - lokalizacja grup produktów w obszarze sprzedaży i szczegółowy - lokalizacja produktów w poszczególnych obszarach.

Automatyzacja księgowości i sprzedaży w sklepach samoobsługowych poprawia jakość i szybkość obsługi klienta.

Kontrola sprzedanych towarów oraz informacje o ilości pozostałości przychodzi od razu, a przynajmniej na koniec zmiany roboczej. Jest to ważne dla ogólnej kontroli i planowania zamówień. Upraszcza proces inwentaryzacji.
Znajomość każdego zakupu pozwala śledzić wszelkie wahania popytu.

Mając informacje na temat średniego paragonu, sklep może przeprowadzić bardziej precyzyjną wycenę, śledzić, który produkt sprzedaje się lepiej.

To z kolei determinuje charakter relacji z dostawcą towarów, pomagając wypracować logistykę dostaw.

Planujesz otworzyć supermarket?
Nasza wspólna droga do sukcesu zaczyna się tutaj www.orest.com.pl

 

czytaj dalej >>>

Fast Food dzisiaj

Fast Food dzisiaj zajmują znaczną część we wszystkich placówkach gastronomicznych.

Każdego roku w dużych miastach otwiera się setki nowych obiektów sprzedazy hot dogi, frytki, shawarma - kebab, kurczaki z rożen, burgery i sałatki - produktów, z których przygotowanie zajmuje minimum czasu.
Każdy wie, że to jedzenie nie jest zdrowe .

Wielu sieci zlapia obecne tendencje w kierunku zdrowszego jedzenia,
oferuje zarówno niskokaloryczny produkt ale niestety, w większości przypadków są tylko słowa, słowa, a także zasady gotowania się nie zmienia.
Ale jest rozwiązanie! Istnieją możliwości, aby zmienić menu fast food. W tej potrawy, jak poprzednio, będzie przygotowany tak szybko, jak to możliwe, a wynik będzie zaspokoić potrzeby wymagających smakoszy i zwolenników zdrowego stylu życia.
Tak więc, można łatwo zróżnicować swoje potrawy dietetyczne wykorzystaniem pieca konwekcyjno-parowego - urządzenie wielofunkcyjne, dzięki czemu można przygotować dziesiątki dań.
Korzystanie z pieca konwekcyjno-parowego pozwala smażyć, dusić, piec, jak również zastosowanie w wytwarzaniu gorącej pary.
Wybór profesjonalnego sprzętu dla fast food jest bezpośrednio związana z wyborem dań oferowanych dla zwiedzających.
Jeżeli firma sprzedaje ciastka, to trzeba kupić piec konwekcyjny.
Kuchniach pizzerii należy zainstalować profesjonalne piece do pizzy.
Ponadto, przy wyborze sprzętu dla zakładów fast-food jest ważne, aby wziąć pod uwagę średnią liczbę odwiedzających.
Dla kuchniach małych restauracji i kawiarni zwykle kupić małe piece do pizzy,
piece konwekcyjne i kuchenką z dwoma palnikami.
Najlepszym rozwiązaniem wyposażając kuchnię małych zakładów są uważane maly modeli profesjonalnego sprzętu. Zajmują niewiele miejsca, a tym samym ma wysoką prędkość.

czytaj dalej >>>

kurczak z rożna

Jesteśmy gdzieś w pośpiechu i ciągle starają się nie myśleć o gotowaniu.

Tak popularne są kurczak z rożna, inne półprodukty grillu i fast foody.

Miasta są pełne różnych sklepów i obieków sprzedających gotowe produkty - grillowany - kurczak, świeże wypieki, i wiele innych.

Weźmy pod uwagę podstawowe aspekty organizacji biznesu sprzedaży grillowanych kurczak i zyski z tej działalności.

Aby otworzyć firmę sprzedającą kurczaki z grilla należy wybrać odpowiednią lokalizację.

Można zatrzymać się na terenie sklepu lub zorganizować z mobilnego punktu sprzedaży na specjalnej przyczepie.

Podstawowym warunkiem przy wyborze lokalizacji – jest wielka przepuszczalnośc potencjalnych nabywców.

Dobra lokalizacja - w pobliżu głównych skrzyżowaniach, rynków i okolicy w pobliżu szpitali, firm i urzędów, przy wjeździe i wyjeździe z miasta.

Ważnym punktem jest wybór niezbędnych urządzeń.

Wymaga pierwszy sam grill - kurczak z rożna.
W zależności od lokalizacji sklepu, trzeba kupić elektryczny (w miarę możliwości podłączenia do sieci) lub grill gazowy.
Proces gotowania jest dość prosty: trzeba marynować kurczaka w przyprawach przez około półtore godziny i gotować na grillu - około godziny czasu.

Teraz dotknąć trochę o ceny sprzętu.

Kompletny przyczepa jest w zakresie 7-10 tys. zł.

Obrotowy grill elektryczny jest w obszarze od 2,5 tys. zł,

To samo dotyczy innego zestawu urządzeń – 6000 zł.

Całkowita ilość gotowych punkty: 16 - 20 tys. zł.

 

Do prowadzenia działalności gospodarczej, należy zarejestrować swoją działalność i uzyskać zezwalające na dokumenty.

Na sprzedaż produktu będziesz potrzebował co najmniej dwóch sprzedawców.

Będziesz sobie radzićz finansów i marketingu, poszukiwanie nowych dostawców i punktów sprzedaży.

Idealny zawrzeć umowę na dostawę surowców z najbliższej fermy drobiu.

Umowa powinna być zawsze dokładnie określić warunki dostaw, masy kurcząt.

Kury muszą być w przybliżeniu równa masie w dozwolonym różnicą pięćdziesięciu gramów.

Istotną cechą kurcząt handlowych z grilla, jest pakowanie towaru.

Musisz miec sztucznego pojemniku i torebek foliowych, które utrzymują ciepło.

Aby zwiększyć zyski zaleca się, aby spojrzeć na sprzedaży produktów powiązanych, takich jak pita lub napoji.

W praktyce okazuje się, że jeden punkt dziennie średnio sprzedaje 40 kurczaków, 52-55 kg.

Przychody brutto dziennie jest około 1200 zł, dochód brutto miesięcznie okolo 40 tys. zł.
Więc trzeba mieć pod uwagę dobre ustalenia ich nazwę i dobrą reputację dla podalszego rozwoju firmy.

Zobacz ofertę grill elektryczny Orest dlatego że dziś zacząć i rozwijać firmę.

 

czytaj dalej >>>

Okap gastronomiczny

Okapy (wentylacja) - służą do oczyszczania powietrza z tłuszczu, oleju i pary wodnej w kuchniach restauracji, barów i kawiarni.

Okapy wyciągowe są zainstalowane w systemie cateringu wentylacji wszelkiego rodzaju urządzeń grzewczych. Kołpaki są wykonane ze stali nierdzewnej, co zapewnia dużą wytrzymałość i trwałość produktu.

Okapy do kuchni są podzielone na dwa główne rodzaje: okap przyścienny i okap wyspowy.

Okapy zainstalowany w kuchni, gdzie jest wymuszonej wentylacji.

Okapy przemysłowe różny strukturalnie dla profesjonalnej kuchni – to OREST.

czytaj dalej >>>

Sprzęt dla fast food oraz handel uliczny.


Rewolucja Fast Food

  Szybki temp współczesnego życia sprawia, że dosłownie zrobić wszystko w podróży lub z minimum czasu.Co najważniejsze rozwiązał problem same fast food, tutaj można jeść i nie należy usuwać mnóstwo czasu.
Tak wysoka popularność fast food sugeruje pomysł stworzenia biznesu opartego na handel uliczny.
Tak więc w zakresie naszych możliwości obejmują projektowanie obszarów pracy, dobór i dostawę niezbędnego sprzętu, jego instalacji, a także usługi serwisowe i gwarancja.
Wiele osób błędnie uważa, że fast food — wynalazek współczesności, i to było wynikiem niechęci ludzi spędzają dużo czasu do jedzenia.
Nie. Prawda okazała się "zakopane" znacznie głębiej. Nawet w czasach cezarów Rzymu.
W zasadzie wszystko jedliśmy w wielu kawiarniach i restauracjach typu fast food. Najpopularniejszym produktem w Rzymie było wypiekane ciasto posmarowane oliwą.
Po kilku etapach ewolucji te ciastka zmienił nazwę, a teraz to wszystko jest znajome jako pizza.
Teraz zakładów fast food nie mniej niż w starożytnym Rzymie.

Wszelkiego rodzaju kebab, naleśniki, ravioli, etc., można znaleźć na każdym rogu.
Tak duża popularność jest uzasadniona przez kilka czynników: wysoka popularność wśród klientów, niskie koszty i szybki wzrost biznesu.


Kurczaki grill
  Jest bardzo trudno przejść obok miejsca, w którym obracają się na rożnie grillowane kurczaki. Po całym dniu pracy absolutnie nie chcą stać przy kuchence i gotować obiad, kupując kurczaka, problemy gotowania znika całkowicie.


Rożno dla kurczaków
  Wymaga tylko jednej instalacji (gazowa lub elektryczna) oraz minimalną powierzchnię do wynajęcia. Punkt z grillowanym kurczakiem może być wszędzie: na ulicy, w namiocie, kiosku, supermarkecie, itp.
Najważniejsze przy wyborze miejsca, aby uwzględnić przepływ osób — im więcej będzie, tym większy będzie zysk.


Naleśniki

 Takie danie jak naleśniki jest praktycznie w każdej kuchni narodów świata. Receptura przygotowania naleśników ma bardzo podobną strukturę i niezgodę tylko w drobnych szczegółach.
Ale napełniania do naleśników jest ograniczona tylko przez wyobraźnię — kucharz jest w stanie zaspokoić kaprysy dowolnym smakoszy.
Przygotowanie naleśnika trwa średnio 1-2 minut to idealny czas oczekiwania na fast food.


Dbamy o wszystko

  Fast Food analiza rynku pokazuje, że w obecnym czasie, segment ten nadal jest rozwinięte — czeka na nowe projekty.
Wysoki zysk i szybki zwrot z projektu jest spowodowane przez dużą liczbę klientów. Nasza firma działa na rynku dostaw urządzeń dla fast food.
Nasi eksperci zgromadziły duże doświadczenie i są gotowi podzielić się z klientami.
W szczególności lista naszych usług obejmuje wyposażenie Fast food pod klucz, czyli specjaliści od samego początku zaangażowany o rozwój wszystkich projektów biznesowych.
Począwszy od doboru sprzętu i badań rynku, instalacja, uruchomienie i serwis gwarancyjny.

 

czytaj dalej >>>

Stworzenie stołówek - Profesjonalny sprzęt dla gastronomii.

Niemożliwe jest dzisiaj stworzenie stołówek bez użycia nowoczesnego sprzętu.
Profesjonalny sprzęt dla gastronomii robi proces gotowania łatwiej i wygodnie.


Aspekt ten ma bezpośredni wpływ na skuteczność działania instytucji, a tym samym wpływają na udział w zyskach.
Dlatego tak ważne jest, aby kupić sprzęt do stołówki, zaprojektowane zgodnie ze standardami i technologiami produkcji.
Równie ważne jest, że wybrany sprzęt został niezawodne, wydajne i trwałe.


Główne elementy wyposażenia stołówki

Sprzęt do stołówek i restauracji obejmuje nie tylko piece i lodówki.
Jest to zestaw profesjonalnych narzędzi, które upraszczają i przyspieszają pracę kucharzy. Głównie dla gastronomii Sprzęt składa się z następujących elementów:
1. Ciągi wydawcze
2. Chłodzenie
- Stoły chłodnicze
- Szafy chłodnicze
- Szafa mroźnicza
3. Urządzenie grzewze
- Piecy
- Plyty grillowe
- Grille profesjonalne deski i tak dalej.
4. Technologiczne meble.
- Szafy, szafki.
- Stoły, regały, półki
5. Elektromechaniczne urządzenia.
- Miksery.
- Prasy.
- Krajalnice.
Wszakże dzisiejsi producenci próbują nie tylko inwestować w technologii i jakości, ale również stara się utworzyć specjalną konstrukcję poszczególnych linii.
Co pozwala nam podkreślić projektowania wszelkich urządzeń kuchennych.


Wybierz sprzęt do stołówki


Przy wyborze urządzenia, oprócz ceny i kraju produkcji należy zwrócić uwagę również na wiele parametrów.
Po pierwsze - ten sprzęt. Uważa się, że bez niektórych urządzeń można uzyskać decydując się na linii przy minimalnej konfiguracji.
Wybierając sprzęt do własnych miejsc ważnych dla zwrócić uwagę na funkcjonalność i wszechstronność. Istnieje również przepis, jak również kompletny zestaw.
I ostatnia rzecz, należy zwracać uwagę. Więc to jest gwarancja.
Dobrze, jeśli producent oferuje dostawę, montaż, serwis gwarancyjny i pogwarancyjny dla całego okresu funkcjonowania wybranych urządzeń.
To będzie możliwe bardziej bezpieczną pracę.
Po tym wszystkim zawsze jest do kogo się zwrócić o pomoc w przypadku awarii lub usterki.

czytaj dalej >>>

System statyczny czy dynamiczny - dyskusje chłodnictwa.

Aby rozpocząć, należy rozważyć statyczny układ chłodzenia, ponieważ jest wykorzystywany w większości starych modeli chłodziarek domowych i przemysłowych, oznacza to, jak wynika z nazwy, brak cyrkulacji powietrza w komorze chłodniczej (bez ruchu powietrza).

Mimo, że statyczne w tym przypadku jest pojęciem względnym, ponieważ jednak bardzo powoli, ale nadal przenosi ciepłego powietrza wewnątrz komory , podczas gdy zimne powietrze opada do dolnej ścianie komory (wynika naturalna konwekcja powietrza).

W wyniku tego ruchu powietrza w stolu chłodziarki mającej odrębne obszary o różnicy temperatury 5-6 stopni Celsjusza, które pozwoli wybrać niezbędną strefy temperatury dla różnych rodzajów produktów. W takim przypadku, wilgoć nie jest odparowywany i pozostaje w komorze chłodniczej. Po wyłączeniu sprężarki wilgoć skrapla się na tylnej ścianki chłodziarki i ścieków w specjalnej wyparce. To właśnie z powodu spadających kropel taki system chłodzenia powszechnie zwanych kroplówka.

System działa na zasadzie dziesięć powtarzalnych cyklach - Chłodzenie - zamrażanie - rozmrażanie i szafy chłodnicze z statycznych TERMOSTATOW chłodzących wyposażonych w instrukcji, ktoré sa wykorzystywane zrobić optymalizacji Czasu trwania i częstotliwość Tych cykli. Aby rozmrażać Stół - wyłączyć ZASILANIE i otworzyć drzwi. Rozmrożanie i odsączanie - zrobić zasobnika wody, trzeba wlać wodę , zamrażarka wytrzeć i przewietrzyć. Zalecana częstotliwość powtarzania rozmrażania ukradł chłodniczym określonym w Specyfikacji Technicznej kazdego konkretnego MODELU.

Należy zauważyć, że w stoły chłodnicze ze statyczny system hlodzenia tańsze dynamicznego chłodzenie z wykorzystaniem prostych elementów konstrukcyjnych. Inną istotną zaletą jest to, że w systemu statycznem nie jest konieczne przechowywanie produktów w opakowania - nie ma efektu pękaniu produktów.
Co do chłodzenia dynamicznego główną cechą jest to brak szronu na ściankach chłodzącej komory. W ten szczególny system dynamicznego chłodzenia jest często nazywany No Frost.

Wynik ten osiąga się za pomocą cyrkulacji powietrza wewnątrz stółu chłodniczego, który jest uzyskiwany przy użyciu siły za pomocą specjalnych wbudowane wentylatory.

Za tylną ścianką stółu - parownik chłodniczy, który zapewnia chłodzenia od temperatury nastawionej.

Za pomoca wentylatorów osiągnięty wymagany zakres temperatury w komorze chłodniczej - o jednorodnym rozkładzie, co eliminuje występowanie różnych strefach temperaturowych, oraz pozwala na lepsze zachowanie produktów. Zmiany temperatury w komorze chłodzenia może wynosić co najwyżej 1-2 ° C, który znacznie różni dynamicznego systemu chłodzenia od statycznego.

Wilgoci, który opuszcza komorę stolu chłodniczego, za pomocą wentylatorów, jest zdeponowany jako mróz na wyparce bezpośrednio, bez kondensacji na tylnej ścianie, jak również wentylatory są włączane na przemian z grzałek mróz topi się i odparowuje szybko, pozostawiając w specjalnie zaprojektowanych kanałów.

Ta funkcja dynamicznego układu chłodzenia, aby uniknąć częstego ręcznego rozmrażania stółu lub szafy. Większość producentów takiego sprzętu z dynamicznym chłodzeniem zaleca się go rozmrozić tylko jeden lub dwa razy w roku, jako środek zapobiegawczy.
Innym ważnym faktem, że dynamiczne chłodzenie - w przeciwieństwie do statycznego, który jest stosowany tylko w układach chłodzenia, a tym samym zastosowanie w zamrażarkach, to uniwersalność dodaje system z dynamiczną chłodzenia jest także inna.
Podsumowując, widzimy, że w stolu z dynamiką - są produkty chłodzone lepiej i szybciej, ponieważ nie jest wymuszone chłodzenie powietrza przez zimne powietrze i zimne osiągnie najwięcej "tajne" przedział rogu stolu lodówki.

Warto zauważyć, że szafy chłodnicze z dynamicznym systemem chłodzenia są droższe niż statyczne. Producenci zagraniczni zbyt wysokie ceny urzadzen z dynamicznym chłodzeniem, więc jest o wiele bardziej ekonomiczne kupić podobny sprzęt producent i Orest TM, który oferuje stoly chlodnicze z dynamiką.
Po przeczytaniu tego artykułu dowiedziałeś się o głównych zalet i wad zarówno dynamiczne i statyczne chłodzenie nie tylko w szafach chłodniczych, ale również w każdym innym sprzęcie chłodniczym. Teraz można odebrać niezbędne stół chłodniczy z niezbędnymi parametrami, a jeśli pozostaje pytanie - skonsultować się z naszymi specjalistami.


 


 

czytaj dalej >>>

Wersja najlepsza restauracja świata 2016

Wersja najlepsza restauracja świata 2016

W poniedziałek wieczorem w Guildhall, sala obrzędowa London City , zostały ogłoszone wyniki głosowania 900 czołowych przedstawicieli branży restauracyjnej.


Wynik od rankingu 50 najlepszych restauracji na świecie przez autorytatywnego brytyjskiego magazynu The Restaurant Magazine.

Nagroda The World’s 50 Best Restaurants – 50 Najlepsze restauracje przyznawany jest od 2002 roku. To jest często nazywany restauracyjny lub kulinarny Oscar.

W tym roku zwycięzcą został uznany przez El Celler de Can Roca z hiszpańskiej Girony. Na drugim miejscu włoskiej restauracji Osteria Francescana w Modenie. Na trzecim miejscu w rankingu spadł czterokrotny zwycięzca restauracja Noma w Copenhagen.
Najlepszym amerykańska restauracja została uznana przez Eleven Madison Park z Nowego Jorku, który zajął piąte miejsce w rankingu.
 

W pierwszej dziesiątce
 

El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Noma, Centralna, Eleven Madison Park, Mugaritz, Dinner by Heston Blumenthal, Narisawa, D.O.M., GAGGAN

W pierwszej dziesiątce nie zamieścił flagowy kuchni francuskiej w mieście Menton Mirazur. Skończył tylko 11 miejsce.

Średnia cena menu w restauracji wliczone w pierwszej dziesiątce, wynosi około 200 euro za osobę. Rezerwacje powinny być z wyprzedzeniem. Na przykład, pierwsze miejsce zwycięzca El Celler de Can Roca zarezerwowane rok wcześniej.

 

czytaj dalej >>>

Wyjątkowa historia gastronomii

Wyjątkowa historia gastronomii.

Historia słynnej gwiazdki „Michelin” ma swoje początki w 1900 roku, kiedy André Michelin opublikował pierwszy podręcznik - „Restauracji we Francji”, aby pomóc bogate gastronomiczne zorientowani ludzie - "prawo" do wyboru restauracji, podczas podróży samochodem .

Wielu z was było w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami „Michelin”, a wszyscy słyszeli o nich dokładne.

Ale nie każdy wie, gdzie zacząć historii tej nagrody, a przyznawany jest dziś.
Przez "Michelin star", mamy na myśli tę samą firmę, która od końca 19 wieku, produkuje opony.

Jubileusz 1900 współzałożyciel firma - André Michelin wydaje "Czerwony podręcznik" dla kierowców, które zawierały informacje na temat warsztatów, parkingu, hotelu, gdzie można zatrzymać się na noc i, oczywiście, gdzie zjeść.

„Czerwony podręcznik” był zupełnie za darmo. Gwiazdek Michelin w tym czasie nie było.

Pierwszy Gwiazdki pojawił się w podręczniku w 1920 roku, kiedy to zaczęły być sprzedawane za pieniądze.

 Ale wtedy gwiazdy mieli oznaczać - jedynie wysoki koszt restauracji.

W tym czasie nie mieliśmy takich możliwości i technologie - profesjonalny sprzęt kuchenny był bardzo prymitywny.

Może w tych dniach pojawiła się takie powiedzenie - złote ręce!

System trzech gwiazdek, na podstawie oceny kuchni, powstała dopiero w latach 30 tych i pozostaje bez zmian aż do teraz.

Liczymy do trzech
Jeden Michelin powiedział, że dobrą restaurację w swojej kategorii.

Dwa - że w restauracji jest doskonała kuchnia i że możliwe jest to naprawdę warto odwiedzić.

Trzy Gwiazda twierdzi, że dla tej restauracji, można zrobić specjalną wycieczkę.

Przewodniki są dostępne oddzielnie dla Francji, Austrii, we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.

Osobne prowadnice dla wielu amerykańskich i japońskich miast, a także w Paryżu i Londynie.

Ale komisja na tych "jednostek gwiazdkowych " jedna. Te same inspektorzy co 18 miesięcy wejdą w każdej restauracji Michelin, by sprawdzić dynamikę jego poziomu, dodać lub zabrać gwiazdkę (nie więcej niż jedna gwiazda rocznie).

Oni nie zadzwonić z wyprzedzeniem i nie ostrzegają przed jego przybyciem, ale odwrotnie stara się poginąć z innymi użytkownikami.

W Polsce najlepsze restauracje w Warszawie i Krakowie są również posiadacze

gwiazd „Michelin”.

Gwiazda jest przyznawana na podstawie jakości kuchni.

 A kuchnia musi być autorski inaczej restauracja w przewodniku nawet nie będzie wspominana.

 Istnieje jedno dodatkowo ograniczenie: restauracja nie wspominając o liczbie swoich gwiazd Michelin, w przeciwnym razie będzie wykluczone z rankingu.

Informacja ta goście mogą dostać tylko z samego przewodnika.
Pierwszy i najlepiej
Co ciekawe, rekord pod względem liczby gwiazdkami Michelin nie jest Paryż i Tokio.

Czerwony przewodnik w stolicy Japonii po raz pierwszy wydany dopiero w 2008 roku.

W ogólnej liczbie gwiazdek Michelina w kraju - liderem jest Francja.

W Wielkiej Brytanii, pierwszej instytucji, które otrzymały wszystkie trzy możliwe gwiazdy, to była restauracja Szkot Gordon Ramsay.

Czasami gwiazda Michelin dostaje nie sama restauracja, a szef kuchni osobiście, nosi go ze sobą przy zmianie miejsca pracy.

Oczywiście Michelin to nie jedyna nagroda dla restauracji, ale tak się złożyło, że najbardziej znaczące.

Niestety, nie zawsze opinia gości do restauracji jest tak samo wysoka, jak przy ocenie inspektorów "Michelin".

Jak to się mówi, nigdy nie wiesz, dopóki nie spróbujesz.

Dzis nie możemy sobie wyobrazić nowoczesna kuchnia profesjonalna bez obecności pierwszego asystenta o wysokiej jakości i wydajnośći sprzętu gastronomicznego.

Dziś rzeczywistość - jutro historia!

 

czytaj dalej >>>

Wyrafinowany biznes.

Dziś na rynku nieruchomości komercyjnych dla obiektów gastronomicznych
zapewnia napływ firm.
To z kolei zwiększa koszt i złożoność wyszukiwania.

Zatwierdzenie właścicieli restauracji "Sbarro", "Oriental Bazar", "Viaggio"  - główne trudności w otwieraniu restauracji mogą obejmować:
- Długotrwały proces uzyskania licencji i zezwoleń, dokumentacji restauracji.
- Brak pomieszczeń dla formatu restauracji z odpowiednich obszarów, obiektów i wymagań technicznych.
- Brak wykwalifikowanych pracowników do pracy w restauracji.
- W niektórych krajach niedoskonałość norm prawnych w zakresie franchisingu, rozwoju biznesu.
Teren i jego napełniania
Poza oczywistymi wymogami koncepcji lokalu, istnieją normy państwowe regulujące wielkość i skład pomieszczeń dla restauracji, stołówki.
Zgodnie z norm klasyfikacja struktury lokali - bez którego nie może funkcjonować restauracja ( przedpokój, garderoba, sala bankietowa, toalety).
Doświadczenie pokazuje, że im więcej stółów w hali, tym bardziej restauracja może pomieścić gości, tym wyższy zysk.
Należy jednak pamiętać, że, po pierwsze, nadmierne ilosć siedzeń może transformac restauracja na podobieństwo stołówki.
Po drugie, istnieje klasyfikacja która mówi, że gość w restauracji nie powinny być wymuszony czuć sie w niedoli.
Oznacza to, że restauracja z salą 150 metrów kwadratowych. m powinna wynosić nie więcej niż 83 miejsc siedzących.
Zasady wyboru. główne momenty
Oprócz wymagań dotyczących obszaru, warto pamiętać o takich podstawowych aspektów, jak:
1. Komunikacja. Wentylacja, woda, prąd, kanalizacja - to kluczowe momenty w restauracji.
2. Warunkiem pokoju. Ten aspekt jest szczególnie ważny dla starej części miasta, jak to jest, gdy struktura często wymaga poważnych napraw, przebudowy lub doprowadzenia lokalu do zgodności z wymaganiami technicznymi. W każdym przypadku przy wyborze lokalu należy skonsultować się z ekspertami.
Zasady wyboru. scena
Konieczne jest, aby wziąć pod uwagę szczególne wymagania dla lokalizacji restauracji. W sposób bardzo ogólny, można wyróżnić podstawowy zasady:
1. Pomieszczenie musi znajdować się w centrum miasta lub w jednym z kilku obiecujących dzielnic sypialnych.
Wcześniej tradycyjna opcja korzystna uznano tylko centrum, ale teraz władze miasta starają się ustanowić infrastrukturę nowych osiedli mieszkaniowych: do budowy dużych centrów handlowo-rozrywkowych, pierwsze piętra budynków mieszkalnych już w projekcie są zarezerwowane dla infrastruktury, etc. W rzeczywistości, ogromna liczba ludzi żyjących w obszarach mieszkalnych .. którzy chcą zjeść od czasu do czasu.
2. Lokal, zwłaszcza dla restauracji, moge być zlokalizowany w pobliżu stacji paliw: paradoksalnie, ale praktyka pokazuje, że sukces nawet drogiej restauracji wpływa bliskość do stacji paliw.
3. Pomieszczenie powinno być usytuowane na dole - co podyktowane doświadczeniem, restauracji znajduje się na pierwszym i drugim piętrze, nawet w pierwszej linii domy, zwykle zniszczony.
4. Następnie należy brać czynny ruchu samochodowego i pieszego.
5. Łatwy dojazd, dostęp i parking.

Życzymy udanego biznesu
Producent urzadzen gastronomicznych Orest.

czytaj dalej >>>