Wyrafinowany biznes.
Dziś na rynku nieruchomości komercyjnych dla obiektów gastronomicznych
zapewnia napływ firm.
To z kolei zwiększa koszt i złożoność wyszukiwania.
Zatwierdzenie właścicieli restauracji "Sbarro", "Oriental Bazar", "Viaggio" - główne trudności w otwieraniu restauracji mogą obejmować:
- Długotrwały proces uzyskania licencji i zezwoleń, dokumentacji restauracji.
- Brak pomieszczeń dla formatu restauracji z odpowiednich obszarów, obiektów i wymagań technicznych.
- Brak wykwalifikowanych pracowników do pracy w restauracji.
- W niektórych krajach niedoskonałość norm prawnych w zakresie franchisingu, rozwoju biznesu.
Teren i jego napełniania
Poza oczywistymi wymogami koncepcji lokalu, istnieją normy państwowe regulujące wielkość i skład pomieszczeń dla restauracji, stołówki.
Zgodnie z norm klasyfikacja struktury lokali - bez którego nie może funkcjonować restauracja ( przedpokój, garderoba, sala bankietowa, toalety).
Doświadczenie pokazuje, że im więcej stółów w hali, tym bardziej restauracja może pomieścić gości, tym wyższy zysk.
Należy jednak pamiętać, że, po pierwsze, nadmierne ilosć siedzeń może transformac restauracja na podobieństwo stołówki.
Po drugie, istnieje klasyfikacja która mówi, że gość w restauracji nie powinny być wymuszony czuć sie w niedoli.
Oznacza to, że restauracja z salą 150 metrów kwadratowych. m powinna wynosić nie więcej niż 83 miejsc siedzących.
Zasady wyboru. główne momenty
Oprócz wymagań dotyczących obszaru, warto pamiętać o takich podstawowych aspektów, jak:
1. Komunikacja. Wentylacja, woda, prąd, kanalizacja - to kluczowe momenty w restauracji.
2. Warunkiem pokoju. Ten aspekt jest szczególnie ważny dla starej części miasta, jak to jest, gdy struktura często wymaga poważnych napraw, przebudowy lub doprowadzenia lokalu do zgodności z wymaganiami technicznymi. W każdym przypadku przy wyborze lokalu należy skonsultować się z ekspertami.
Zasady wyboru. scena
Konieczne jest, aby wziąć pod uwagę szczególne wymagania dla lokalizacji restauracji. W sposób bardzo ogólny, można wyróżnić podstawowy zasady:
1. Pomieszczenie musi znajdować się w centrum miasta lub w jednym z kilku obiecujących dzielnic sypialnych.
Wcześniej tradycyjna opcja korzystna uznano tylko centrum, ale teraz władze miasta starają się ustanowić infrastrukturę nowych osiedli mieszkaniowych: do budowy dużych centrów handlowo-rozrywkowych, pierwsze piętra budynków mieszkalnych już w projekcie są zarezerwowane dla infrastruktury, etc. W rzeczywistości, ogromna liczba ludzi żyjących w obszarach mieszkalnych .. którzy chcą zjeść od czasu do czasu.
2. Lokal, zwłaszcza dla restauracji, moge być zlokalizowany w pobliżu stacji paliw: paradoksalnie, ale praktyka pokazuje, że sukces nawet drogiej restauracji wpływa bliskość do stacji paliw.
3. Pomieszczenie powinno być usytuowane na dole - co podyktowane doświadczeniem, restauracji znajduje się na pierwszym i drugim piętrze, nawet w pierwszej linii domy, zwykle zniszczony.
4. Następnie należy brać czynny ruchu samochodowego i pieszego.
5. Łatwy dojazd, dostęp i parking.
Życzymy udanego biznesu
Producent urzadzen gastronomicznych Orest.