Wyjątkowa historia gastronomii
Wyjątkowa historia gastronomii.
Historia słynnej gwiazdki „Michelin” ma swoje początki w 1900 roku, kiedy André Michelin opublikował pierwszy podręcznik - „Restauracji we Francji”, aby pomóc bogate gastronomiczne zorientowani ludzie - "prawo" do wyboru restauracji, podczas podróży samochodem .
Wielu z was było w restauracjach nagrodzonych gwiazdkami „Michelin”, a wszyscy słyszeli o nich dokładne.
Ale nie każdy wie, gdzie zacząć historii tej nagrody, a przyznawany jest dziś.
Przez "Michelin star", mamy na myśli tę samą firmę, która od końca 19 wieku, produkuje opony.
Jubileusz 1900 współzałożyciel firma - André Michelin wydaje "Czerwony podręcznik" dla kierowców, które zawierały informacje na temat warsztatów, parkingu, hotelu, gdzie można zatrzymać się na noc i, oczywiście, gdzie zjeść.
„Czerwony podręcznik” był zupełnie za darmo. Gwiazdek Michelin w tym czasie nie było.
Pierwszy Gwiazdki pojawił się w podręczniku w 1920 roku, kiedy to zaczęły być sprzedawane za pieniądze.
Ale wtedy gwiazdy mieli oznaczać - jedynie wysoki koszt restauracji.
W tym czasie nie mieliśmy takich możliwości i technologie - profesjonalny sprzęt kuchenny był bardzo prymitywny.
Może w tych dniach pojawiła się takie powiedzenie - złote ręce!
System trzech gwiazdek, na podstawie oceny kuchni, powstała dopiero w latach 30 tych i pozostaje bez zmian aż do teraz.
Liczymy do trzech
Jeden Michelin powiedział, że dobrą restaurację w swojej kategorii.
Dwa - że w restauracji jest doskonała kuchnia i że możliwe jest to naprawdę warto odwiedzić.
Trzy Gwiazda twierdzi, że dla tej restauracji, można zrobić specjalną wycieczkę.
Przewodniki są dostępne oddzielnie dla Francji, Austrii, we Włoszech, Niemczech, Hiszpanii, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii.
Osobne prowadnice dla wielu amerykańskich i japońskich miast, a także w Paryżu i Londynie.
Ale komisja na tych "jednostek gwiazdkowych " jedna. Te same inspektorzy co 18 miesięcy wejdą w każdej restauracji Michelin, by sprawdzić dynamikę jego poziomu, dodać lub zabrać gwiazdkę (nie więcej niż jedna gwiazda rocznie).
Oni nie zadzwonić z wyprzedzeniem i nie ostrzegają przed jego przybyciem, ale odwrotnie stara się poginąć z innymi użytkownikami.
W Polsce najlepsze restauracje w Warszawie i Krakowie są również posiadacze
gwiazd „Michelin”.
Gwiazda jest przyznawana na podstawie jakości kuchni.
A kuchnia musi być autorski inaczej restauracja w przewodniku nawet nie będzie wspominana.
Istnieje jedno dodatkowo ograniczenie: restauracja nie wspominając o liczbie swoich gwiazd Michelin, w przeciwnym razie będzie wykluczone z rankingu.
Informacja ta goście mogą dostać tylko z samego przewodnika.
Pierwszy i najlepiej
Co ciekawe, rekord pod względem liczby gwiazdkami Michelin nie jest Paryż i Tokio.
Czerwony przewodnik w stolicy Japonii po raz pierwszy wydany dopiero w 2008 roku.
W ogólnej liczbie gwiazdek Michelina w kraju - liderem jest Francja.
W Wielkiej Brytanii, pierwszej instytucji, które otrzymały wszystkie trzy możliwe gwiazdy, to była restauracja Szkot Gordon Ramsay.
Czasami gwiazda Michelin dostaje nie sama restauracja, a szef kuchni osobiście, nosi go ze sobą przy zmianie miejsca pracy.
Oczywiście Michelin to nie jedyna nagroda dla restauracji, ale tak się złożyło, że najbardziej znaczące.
Niestety, nie zawsze opinia gości do restauracji jest tak samo wysoka, jak przy ocenie inspektorów "Michelin".
Jak to się mówi, nigdy nie wiesz, dopóki nie spróbujesz.
Dzis nie możemy sobie wyobrazić nowoczesna kuchnia profesjonalna bez obecności pierwszego asystenta o wysokiej jakości i wydajnośći sprzętu gastronomicznego.
Dziś rzeczywistość - jutro historia!